Što je akupunktura?

 

 

 

Akupunktura je jedna od metoda liječenja u tradicionalnoj kineskoj medicini. Provodi se ubadanjem tankih igala u određene točke na koži. Tako i sâm naziv vuče porijeklo iz latinskih riječi acus=igla i pungere=ubadati, a smislili su ga europski misionari koji su krajem 16. stoljeća posjetili Kinu i na povratku donijeli glas o kineskom načinu liječenja. Po današnjim saznanjima, povijest akupunkture počinje oko 2800. godine prije naše ere za vladavine Huang-Tija poznatijeg pod imenom Žuti car, koji je napisao knjigu Nei Jing (Knjiga unutrašnjega). Osnovna je ideja ovog kapitalnog djela sažeta u aforizmu: “Bolje je spriječiti nego liječiti. Onaj tko čeka da se razboli da bi se liječio sličan je čovjeku koji je uzeo kopati bunar tek pošto je ožednio”.

Najveće službeno priznanje medicinska je akupunktura doživjela 1979. godine kada je komisija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za tradicionalnu medicinu izjednačila akupunkturu sa svim priznatim metodama liječenja uz točno definirane indikacije i kontraindikacije. Druga velika prekretnica u prihvaćanju akupunkture u zapadnom svijetu dogodila se kad je u studenom 1997. godine američki Institut za zdravlje (National institutes of health, NIH) izdao koncenzus o akupunkturnom liječenju zasnovan na kliničkim ispitivanjima te prihvatio akupunkturnu iglu kao službeno terapijsko sredstvo.

U Hrvatskoj je akupunktura značajnije prisutna od 1979. godine, kad se iz Kine s edukacije iz akupunkture vratila grupa liječnika koja osniva Hrvatsko društvo za akupunkturu te piše prve knjige iz akupunkture na našem jeziku. Tečajevi akupunkture za liječnike održavaju se u kontinuitetu već više od trideset godina u organizaciji navedenog Društva, koje pak djeluje u sklopu Hrvatskog liječničkog zbora.